Bemutatkozás - Hírek - Nyilvánosság - Aktuális - Kiadványok - Dokumentumtár - Látványtervek - Fotógaléria - Film - Kapcsolat

Hírek

2011. május 17-én sajtónyilvános projektzáró rendezvényen számolt be a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat a MOM - Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése (KMOP-5.2.2/B-2f-2009-0008) című projektjének elért eredményeiről a megújult MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

A beruházás eredményeiről Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere tájékoztatta a média képviselőit és a meghívott vendégeket. A kivitelezés 2009. november 23–án kezdődött és 2011. május 23-án zárul. A beruházás a Hegyvidéki Önkormányzat közel négymilliárd forint összegű finanszírozásával jött létre, melyhez az Európai Unió 900 millió forint támogatással járult hozzá. A beruházás eredményeként a kor igényei szerint született újjá a MOM Kulturális Központ és a Biopiac, valamint a Gesztenyés kert és a Sirály utca. A rekonstrukcióhoz kapcsolódva épült meg a Larus Étterem és Rendezvényközpont is.


2011. április 20-án a Jókai Klubban lakossági fórum keretében tájékoztatták a hegyvidéki polgárokat a MOM – Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztéséről. A találkozón Bikki István generálvezető, Koszorú Lajos a Hegyvidéki Nonprofit Kft. ügyvezetője, Vida Balázs a Hegyvidéki Önkormányzat Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője és Hambuch Gerda a MOM Kulturális Központ ügyvezető igazgatója tájékoztatta a fejlesztés részleteiről és eredményeiről, továbbá az új lehetőségekről a megjelenteket.


2011. április 14-én  Pokorni Zoltán  polgármester, Váczi János, valamint Fonti Krisztina alpolgármesterek elültették a MOM – Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése elnevezésű projektnek a fáját.A Sirály utca és a Gesztenyés kert területén, továbbá a MOM Kulturális Központ kertjében lényeges területrendezési munkák történtek. A park megújítása kapcsán 600 évelő növényt,115 fát, 50 padot, 4 ivó kutat és 32 szemetest helyeznek el a projektnek keretében. A parkban helyet kap még egy 2000 négyzetméteres bekerített kutyafuttató is, ahol szabadon, szájkosár és póráz nélkül sétáltathatják kutyáikat a kutyatulajdonosok. Az akadálymentesítés érdekében új lépcsőket és rámpákat helyeztek el.


2011. április 7-én a hegyvidéki iskolások tanulmányi kirándulás során ismerkedhettek meg az épülő MOM Kulturális Központtal,valamint egy új, 21. századi környezetbarát eljárással: a szennyvíz hőjének újrahasznosításával, mellyel a közösségi épületeket fogják fűteni a beruházás területén. A gyerekeket Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ ügyvezető igazgatója, valamint Koszorú Lajos, a Hegyvidéki Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezette körbe a komplexumban. A gyerekek a tanulmányi kirándulás során bejárhatták a megújuló épületet, kipróbálhatták az azt körbevevő játszóteret, valamint megnézhették a Sirály utcából kialakított gyalogos teret. A diákoknak a legélvezetesebb pillanatokat a játszótér, valamint az újonnan felállított szabadtéri színpad nyújtotta, hiszen ezeket ők maguk is kipróbálhatták.


2011. április 11-től új helyszínek adnak otthont a projekt mozgó fotókiállításának.

Intézmény neve

Kiállítás kezdete

Kiállítás vége

Táltos Óvoda

04.11.

04.22.

Süni Óvodák

04.26

05.06.

Orbánhegyi Óvoda

05.09

05.20.

Fekete István Ált. Isk.

05.23

06.03

Németvölgyi Általános Iskola

06.06

06.15.

Fülemile tábor

06.20

08.19

Mackós Óvoda

08.29

09.09

Arany János

09.12

09.23

Tamási Általános Iskola

09.26

10.07

KIMBI

10.10

10.21

Normafa Óvoda

10.24

11.04.

Jókai Általános Iskola

11.07

11.18

VMG-Kós Károly

11.21.

12.02

Városmajori Óvodák

12.05

12.16

VMG

12.19

2012.01.06

Hegyvidéki Mesevár Óvoda

01.09

01.20

Zugliget Óvoda

01.23

02.03

Virányos Iskola

02.06

02.17

Zugligeti Általános Iskola

02.20

03.02


2011. március 8-án a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában leleplezésre került a MOM – Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése című projektnek fotókiállítása. A kiállítást Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere nyitotta meg. A beruházás jelenlegi állapotáról Bikki István generáltervező, a Firka Építész Stúdió Kft. ügyvezetője és Koszorú Lajos, a Hegyvidéki Nonprofit Kft. ügyvezetője számolt be. A kiállítás ezen a helyszínen áprilisig tekinthető meg, majd ezt követően mozgókiállításként várja az érdeklődőket a Hegyvidéken.


2010. decemberében a hegyvidéki Adventi vásárban narancssárga védősisakot viselő hostessek információkban gazdag tájékoztató kiadvány osztásával népszerűsítették a beruházást, projektet.


2010. október 22-én a beruházás legmélyebb pontjának elérésekor sajtótájékoztatóval egybekötött alapkőletétel ünnepséget rendeztek a Hegyvidéken. Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere a sajtó jelenlétében helyezte el a MOM - Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése nevű beruházás alapkövét. A sajtótájékoztató alkalmával lehetőség nyílt a nyilvánosság elől elzárt építési terület megtekintésére, ahol a média munkatársai először kaptak ízelítőt a már épülő, megújuló komplexumból.  Pokorni Zoltán polgármester beszédét Koszorú Lajos, a Hegyvidéki Nonprofit Kft. ügyvezetőjének előadása, ezt pedig Bikki István, a Firka Építész Stúdió Kft. ügyvezetőjének prezentációja követte. A beszámolók és tájékoztatások után Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere elhelyezte a beruházás alapkövét. A kíváncsi közönség számára, a beruházó kíséretével bemutatásra kerültek az építkezésnek már elkészült épületrészei. A narancssárga sisakot viselő hostessek a távozók részére a beruházásról szóló tájékoztató anyagot adtak át.


2010. október 2-án a Fogaskerekűnél az Előzd meg a fogaskerekűt! című rendezvényen, valamint a Biopiacon is, narancssárga védősisakot viselő hostessek információkban gazdag tájékoztató kiadvány osztásával népszerűsítették a beruházást, projektet.


2010. szeptember 11-én és 12-én a János-hegyen, a Kilátó Fesztiválon (100 éves a János-hegyi Erzsébet-kilátó) narancssárga védősisakot viselő hostessek színes tájékoztató kiadvány osztásával népszerűsítették a beruházást és projektet.


Projekthez kapcsolódóan a projektet népszerűsítő közel 10 percből álló kisfilmeket készítettünk. Az első 2010. február 5-én a projektnyitó sajtótájékoztatón került bemutatásra, egy virtuális sétára hívtuk az újságírókat és a rendezvény résztvevőit. Bemutattuk a beruházás főbb csomópontjait, és az építkezés akkori állapotát. Látványtervekkel illusztráltuk a projekt kapcsán megújuló közösségi tereket, épületeket. Második filmünk a projekt közben szervezett eseményekről és lakossági megmozdulásokról ad tájékoztatást. A filmek honlapunknak Film menüpontja alatt tekinthetők meg.


2010. június 12-én a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szemétszedő akciót rendeztek a Hegyvidéken. Ezen a napon a MOM- Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése nevű projekt keretében is megkezdődött a környezettudatos Hegyvidék kialakítása. Az akció résztvevői játékban vehettek részt, egy öt plusz egy kérdésből álló KI MIT TUD-ba is bekapcsolódhattak. A felújítás védjegyévé vált narancssárga sisakot viselő kérdezők a helyesen válaszolóknak újrahasznosított papírból készült jegyzettömböt és tollat adtak ajándékba. A világnap alkalmából a környezetükért felelős emberek a fák és bokrok között keresték és gyűjtötték össze a szemetet. A Környezetvédelmi Világnap legfőbb céljai között szerepel a szemét- és hulladékképződés csökkentése, amely az akciónak köszönhetően sikeres volt, Hegyvidék megannyi hulladéktól szabadult meg. A beruházás végén az új kulturális, sport és szabadidő negyed területén Magyarországon először,  egy forradalmi környezetbarát technológiával, a szennyvíz hőjének hasznosításával fogják fűteni a közösségi épületeket. Az új technológiának és a szemétszedő akcióhoz hasonló környezetbarát megmozdulásoknak köszönhetően a tiszta, és környezettudatos Hegyvidék várja haza polgárait és látogatóit.


2010. április 17-én a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat a Föld napja alkalmából muskátlit osztott polgárai számára a kerület nyolc pontján. Ezen a napon, a muskátli osztás helyszínein a hegyvidéki polgárok a beruházást népszerűsítő játékban vehettek részt, amely 5 + 1 pontból álló kérdőív megválaszolásából állt. A játék résztvevői a kérdőív segítségével felvilágosítást kaphattak a MOM - Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése elnevezésű projektről. A telitalálatos kérdőívek megválaszolása után a projekt rendezvényekről már jól ismert, narancssárga színű védősisakokat viselő hostessek ajándékkal, egy-egy ültető lapáttal kedveskedtek a játékban résztvevő hegyvidéki polgárok számára.


2010. március 24-én megkezdődött a hegyvidéki Sirály utca látványos rekonstrukciója. A Sirály utcai sajtóeseményen a MOM Művelődési Ház előtt, a Sirály utcának a forgalom elől lezárt szakaszán Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere köszöntötte a résztvevőket és ismertette az építkezés legújabb fázisát. Pokorni Zoltán polgármester egy JCB 3CX Sitemaster típusú többfunkciós munkagépet vezetve megkezdte az első gödör kiásását a Sirály utcában, valamint a jelképes markolás részeként a média képviselői is kipróbálhatták a többfunkciós munkagépet. A Sirály utcai sajtóeseményen beszédet mondott még Bikki István, generáltervező a Firka Építész Stúdió Kft. ügyvezetője.


2010. február 5-én rendezett projektnyitó sajtótájékoztatón a sajtó nyilvánossága és a meghívott vendégek jelenlétében írták alá a MOM - Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése elnevezésű beruházásának szerződését. A sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán, a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere és Lukovich Tamás, a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője mondott beszédet. Pokorni Zoltán polgármester virtuális sétára, a beruházás kulcspontjait (MOM Művelődési Ház, Gesztenyéskert, Biopiac, Sirály utca) bemutató kisfilm vetítésére invitálta a sajtótájékoztató résztvevőit. Bikki István, aki a Firka Építész Stúdió Kft. ügyvezetője és a rekonstrukció generáltervezője, előadásának keretében a látványtervi képeket mutatta be.

 

Hírek

MOM - Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése

2010. február 5-én Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzata aláírta az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból megvalósuló projektjének, a MOM - Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése elnevezésű beruházásának szerződését. A támogatás összege 900.000.000 Ft.


A Hegyvidéki Önkormányzat európai uniós támogatásból megvalósuló beruházása kapcsán létrehozza a MOM - Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyedet a MOM Kulturális Központ, a Gesztenyéskert és a Sirály utca rekonstrukciójával. Az új komplexum megannyi lehetőséget kínál majd kulturális, sport és szórakoztató programok számára, valamint új otthont biztosít a népszerű Biopiacnak is.


KMOP-5.2.2/B-2f-2009-0008

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
 


Kedvezményezett neve és elérhetősége
Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat
1126 Budapest, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf. 925.
Telefon: +36 1 224 5900
Fax: +36 1 224 5905
Zöld szám: +36 80 200 907
www.hegyvidek.eu

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége
Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17. Déli torony, II-III. emelet
Telefon: +36 1 471-8955
www.proregio.hu

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)
www.nfu.hu

 

Irányító Hatóság
Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága
www.nfu.hu/rop_ih
 


 Közreműködő szervezet
Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft.
www.proregio.hu